Långt kvar innan Obamas nedrustningsmål infrias

AddThis

Haider Rizvi

New York (IPS) - President Barack Obama har vid flera tillfällen understrukit att han förespråkar kärnvapennedrustning. Men trots det så kommer USA med största sannolikhet att ha kvar sin enorma arsenal av kärnvapen i många år framöver, enligt experter.

I en färsk rapport skriven av kärnvapenexperterna Hans Kristensen och Robert Norris, vid tankesmedjan Federation of American Scientists, FAS, varnas för att Obama kan komma att misslyckas med sin ambition att minska på kärnvapnen. Detta på grund av att samarbetsviljan för att uppnå målet är låg inom Washingtons civila och militära byråkrati.

Rapportförfattarna menar att det måste till en "radikal förändring" för att USA ska kunna slå in på en ny väg där stora nedskärningar av landets kärnvapenarsenal kan genomföras.

Ryssland och USA är världens överlägset största kärnvapenmakter, och innehar tillsammans 93 procent av världens kärnvapen, enligt det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri.

Dessutom har Kina 400 kärnstridsspetsar, Frankrike 348 och Israel och Storbritannien runt 200 var. Indien beräknas ha runt 80 kärnvapen och Pakistan cirka 40. Den senaste medlemmen i klubben, Nordkorea, har enligt Sipri cirka 10 "mindre" kärnvapen.

Många kritiker menar att USA gjort alldeles för lite för att minska kärnvapenspridningen i världen. Som exempel valde USA under den dåvarande presidenten Ronald Reagan (1981-1989) att bortse ifrån att Pakistan hade ett illegalt kärnvapenprogram under 1980-talet. Under George W. Bushs administration utvecklades dessutom ett kärnenergisamarbete med Indien, som låg utanför ramarna för icke-spridningsavtalet NPT.

Barack Obamas administration har ingått ett nedrustningsavtal med Ryssland som innebär att USA får behålla minst 3 500 kärnvapen efter år 2020. Detta avtal var enligt kärnvapenmotståndare ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt.

Fredsaktivisten David Krieger, som är ordförande för organisationen Nuclear Age Peace Foundation, menar att ett verkligt steg framåt skulle vara om USA beslutade sig för att ha kvar mellan 20-30 kärnvapen i avskräckande syfte. Krieger menar att USA tydligt bör deklarera en "No First Use"-policy, och initiera förhandlingar om en kommande kärnvapenkonvention.

Den rapport som FAS skrivit hänvisar till artikel VI i icke-spridningsavtalet NPT, som uppmanar till en framtida "avveckling av kärnvapnen".

-Artikel VI uppmanar till förhandlingar för att på ett tidigt stadium avsluta kärnvapenkapprustning, för att inleda en nedrustning, säger Krieger.

Enligt Krieger har USA tolkat artikeln som en framtida "eventuell" avveckling, vilket enligt honom även vara en kod för "aldrig".

-President Obamas engagemang i en nukleär modernisering leder till fortsatt kapprustning, om än på en lägre nivå, och hans engagemang för att avveckla kärnvapnen tycks bara handla om en fjärran framtid och inte under min livstid, säger Krieger.

Kristensen vid FAS understryker samtidigt att arbetet för en helt kärnvapenfri värld även kräver insatser från övriga kärnvapenmakter i form av minskade arsenaler.

-Ordet "avskräckande" betyder olika saker för olika personer. Ingen av kärnvapenmakterna kan förväntas att gå ner till noll helt på egen hand. [Sep 9, 2011]

Original > http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=56887

 

Search