Hollywood wil kernwapens de wereld uit

AddThis

Nuclear Abolition News | IPS
Pratap Chatterjee

WASHINGTON (IPS) - Belangrijke Hollywoodfiguren hebben met medewerking van voormalige toponderhandelaars en andere grote namen een documentaire tegen kernwapens gemaakt. Die bevat een belangrijke boodschap voor de wereldleiders die volgende week in Washington over nucleaire veiligheid praten: alle kernwapens moeten de wereld uit.

Volgende week ontvangt president Barack Obama leiders van 47 landen in Washington, onder wie de presidenten Dmitri Medvedev van Rusland, Hu Jintao van China, Nicolas Sarkozy van Frankrijk en de Duitse kanselier Angela Merkel. De wereldleiders zullen praten over manieren om kernwapens uit de handen van terroristen te houden. India en Pakistan komen meepraten, maar Iran en Noord-Korea zijn niet uitgenodigd.

Grote namen

In de aanloop naar de top werd donderdag (8 april) een persconferentie gehouden van de campagne "Global Zero". De kern van de campagne is een nieuwe film "Countdown to Zero" van de Britse regisseur Lucy Walker. Achter de documentaire zitten enkele grote namen uit Hollywood. Producent is niemand minder dan Lawrence Bender, die onder meer tekende voor "An Inconvenient Truth" en verschillende Tarantino-films, waaronder "Inglorious Basterds". De financier is Jeff Skoll, de oprichter van eBay en financier van films als "Food, Inc." en "Charlie Wilson's War".
 
De documentaire, die interviews bevat met voormalige staatshoofden als Jimmy Carter, Michail Gorbatsjov, Tony Blair, en Pervez Musharraf, komt tot de conclusie dat de enige oplossing erin bestaat om alle kernwapens uit de wereld te helpen.

"Nucleaire wapens hebben hun politieke en militaire betekenis verloren", zei Richard Burt op de persconferentie bij de voorstelling van de documentaire. Burt is VS-ambassadeur en de belangrijkste onderhandelaar in de Strategic Arms Reduction Talks (START) met de Sovjetunie in 1991. "Het gevaar vandaag is niet een nucleaire oorlog, maar de verspreiding van nucleair materiaal", zegt hij. Andere grote namen op de persconferentie waren koningin Noor van Jordanië en John J. "Jack" Sheehan, een voormalige Navo-commandant.

Petitie

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog beschikten de Sovjetunie en de VS samen over 19.000 kernwapens, genoeg om de wereld honderden keren te vernietigen. De twee landen brachten dat aantal al sterk terug en tekenden enkele dagen geleden in Praag een verdrag om het anatal verder te reduceren tot 1.550.

De Amerikaanse en Russische president verschillen echter wel van mening over de bouw van een Amerikaans raketschild in Europa, dat gericht is tegen Iran.

Bender en Skoll willen de internationale patstelling doorbreken door zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen van mensen die oproepen om alle kernwapens uit de wereld te helpen. Bender liet op de persconferentie weten dat hij de film met plezier in Noord-Korea en Iran zou willen vertonen. Koniging Noor, die ook op de persconferentie aanwezig was, liet weten dat ze leiders in het Midden-Oosten, inclusief Syrië, wil aansporen om de film te bekijken.

IPS(JG, PD)
 

Search